Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Εν εξάλλω




Η κατάληψη στην ΕΡΤ και η διακοπή του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ για λιγότερο από ένα λεπτό, από παιδιά με ακάλυπτα πρόσωπα, που σήκωσαν το εκπληκτικό πανό «Σταματήστε να κοιτάτε - Βγείτε όλοι στους δρόμους» δεν είναι, όπως μπορεί να νομίζετε διάφοροι-διάφοροι, μια εξαιρετική, καίρια, θαρραλέα, ειρηνική μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας που χτυπάει (χωρίς ν’ ανοίγει μύτη) ακριβώς εκεί που πρέπει, αλλά, σύμφωνα με τον ανταγωνιστικούλη και τον Αντώναρο, «οργανωμένη ενέργεια, πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή και διάσταση διαμαρτυρίας» και «ενέργεια που αποδεικνύει την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας», αντίστοιχα.

Κατ’ αρχάς, ας αποφασίσει ο ανταγωνιστικούλης: ήταν οργανωμένη ή δεν ήταν; Γιατί λίγο παραπάνω στις δηλώσεις του μας είπε ότι οι καταληψίες «είχαν από νωρίς αρχίσει να έρχονται στο Ραδιομέγαρο σε μικρές ομάδες και όχι οργανωμένα». Κατά δεύτερον, ας μου εξηγήσει κάποιος από πότε η φράση «οργανωμένη ενέργεια» είναι απαξιωτική. Δηλαδή, πώς ακριβώς θα μπορούσε να μην ήταν οργανωμένη; Όταν δίνεις ραντεβού για καφέ, δεν είναι οργανωμένη ενέργεια; Όταν βγαίνει και κάνει δηλώσεις ο μαλάκας ο ανταγωνιστικούλης, δεν είναι οργανωμένη ενέργεια; Μπορείς να πεις «Παιδιά, να μαζευτούμε να πάμε να μπουκάρουμε στο δελτίο της ΝΕΤ, αλλά όχι οργανωμένα»; Μιλάμε την ίδια γλώσσα; Ανήκουμε στο ίδιο είδος; Παράλογο; Δεν απαντάει, που λέει και το Μπαλόνι.

Κατά τρίτον, αυτή η οργανωμένη-ανοργάνωτη ενέργεια βρίσκεται «πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή», μας είπε. Είναι δηλαδή έγκλημα καθοσιώσεως, βλασφημία, ιεροσυλία, που τόλμησαν και βεβήλωσαν έτσι αναίσχυντα το σεπτό μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης, που του σκάμε τα 50ευρα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να μας δείχνει την Άννα Μπορώ Δρούζα να θεραπεύει τον καρκίνο με το λιόζουμο. Είναι δηλαδή πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή (γιατί προφανώς υπάρχουνε πολλές κοινωνικές ανοχές, αχ, με πονάνε τα ελληνικά μου) να διαμαρτυρόμαστε σ’ ένα χώρο που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό, ο οποίος κάνει το σκατό του παξιμάδι για να πληρώνει το μισθό του ανταγωνιστικούλη. Εγώ πάλι νομίζω ότι είναι πέρα από τη μία και συγκεκριμένη κοινωνική ανοχή η αλαζονεία και το θράσος αυτών των λουστραρισμένων δημοσίων υπαλληλίσκων που τους ταΐζουμε τόσα χρόνια για να γυρνάνε με κάθε ευκαιρία και να μας φτύνουνε στα μούτρα ελαφρά τη καρδία!

Και μιλώντας για φτύσιμο στα μούτρα, να πει κάποιος στον Αντώναρο, και όλο του το γαμημένο συνάφι, ότι δεν περιφρονούν «αυτά τα στοιχεία», δηλαδή εμείς, τη δημοκρατία, μπουκάρωντας στο κωλομάγαζο του ανταγωνιστικούλη, αλλά απόλυτη, συστηματική, ανερυθρίαστη και επικίνδυνη περιφρόνηση για τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς της είναι το πρώτο και το βασικότερο πράγμα που έχει επιδείξει η Νέα Δημοκρατία από τη μαύρη εκείνη ώρα που ανέβηκε στην εξουσία το 2004.

Να τους πει κάποιος ότι το ξέρουμε πως την έχουνε γραμμένη στ’ αρχίδια τους τη δημοκρατία μας και όλους εμάς απ’ την αρχή, από τότε που ο Καραμανλής δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού, απ’ όταν έσκαγαν τα σκάνδαλα των υποκλοπών, των ομολόγων, του Ζαχόπουλου, του Βατοπεδίου, και έσβηναν το ένα μετά το άλλο χωρίς να ιδρώσει κανενός το αυτί, απ’ όταν άφηναν τη χώρα να γίνει παρανάλωμα, απ’ όταν ανακοίνωναν εκλογές μέσα στις φλόγες στις 16 Αυγούστου για ένα μήνα μετά, και ότι δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιστρατεύουμε θεωρίες συνομωσίας κάθε τρεις και λίγο, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που διατάζουμε τους μπάτσους μας να κάθονται να κοιτάνε την Αθήνα να καίγεται, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που βγάζουμε στους δρόμους τα ΜΑΤ αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή και τους κουκουλοφόρους ασφαλίτες, δεν είμαστε εμείς που δεν κάναμε αποδεκτές τις παραιτήσεις των υπουργών μετά τη δολοφονία, δεν ήμασταν εμείς στα μπουζούκια και στα γήπεδα τη νύχτα και την επόμενη μέρα του φόνου, δεν ψεκάζουμε εμείς με καρκινογόνα χημικά τα παιδιά στα μούτρα, δεν είμαστε εμείς που σπάμε στο ξύλο 15χρονα που προσφέρουν λουλούδια στους μπάτσους στις διαδηλώσεις, δεν δέρνουμε εμείς τους μουσικούς που διαμαρτύρονται στα Προπύλαια, δεν σπάμε εμείς καθιστικές διαμαρτυρίες μαθητών, δεν συλλαμβάνουμε εμείς 13χρονα, δεν τα προφυλακίζουμε εμείς ούτε τους απαγγέλλουμε εμείς κατηγορίες με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Και, βέβαια, δεν είπαμε εμείς στους μπάτσους ότι αυτοί είναι το κράτος, δεν ρίξαμε εμείς στα μαλακά τους κατηγορούμενους της ζαρντινιέρας, δεν δικάζουμε εμείς τον Αυγουστίνο Δημητρίου για αντίσταση κατά της αρχής, δεν φυλακίζουμε εμείς παιδιά με πράσινα παπούτσια και δεν ήταν το δικό μας χέρι που σήκωσε το όπλο ώστε να μπορέσει ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος να επιδείξει για άλλη μια φορά την αποκλίνουσα συμπεριφορά του και να βάλει την καρδιά του μπροστά στη σφαίρα μας.

12 σχόλια:

κόκκινο μπαλόνι είπε...

τα τσαντισμένα σου είναι τα καλύτερα...
Σήμερα στην συγκέντρωση κατοίκων Εξααρχείων στο αστυνομικό τμήμα, ήταν κάτι *γριές* μπροστά-μπροστά να φωνάζουν στους μπάτσους "να φύγετε, μας φλομώσατε" και να μουτζώνουν όλοι και όλες μαζί την έρμη(μα καλά, τι μυαλό κουβαλάει ο κόσμος;;;) που βγήκε από ένα μπαλκόνι δίπλα στο τμήμα και μας μούτζωσε!
Ζούμε πρωτόγνωρες μέρες!
Αναπαράγω σύνθημα:
"Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το '73"
και για να ευθυμήσουμε λίγο, σύνθημα από την πορεία μαθητών: "Ρουφήξαμε το Ήλιον απ'όλο το μπαλόνι(τι ταιριαστό!), μπάτσοι γουρούνια, δολοφόνοι" Σημείωση, το τελευταίο μέρος του συνθήματος τραγουδιέται με τσιριχτή στρουμφίτικη φωνούλα.
Σε φιλώ από τα χαρακώματα, φυλάττω Θερμοπύλες!

alepou είπε...

Πες τα Γουίνι χρυσόστομη - κι εγώ όλο κοιτάω την πόρτα του γραφείου μου μπας και μπουκάρει κανένας να τον τρατάρω...

Θράσος είπε...

και να χες άδικο...
μίλησε ο αντώναρος για στοιχεία...
η πρώτη έντιμη τηλεοπτική στιγμή της κρατικής τηλεόρασης από το 2004.
Για να καταλάβεις βλακεία Υπουργών, στην Ελευθεροτυπία αναφέρουν το εξής περιστατικό με τον κύριο Λιάπη, που εγκαινίασε την νέα σκηνή του ΕΘΝΙΚΟΥ.
Ζήτησε τα εγκαίνια της Κεντρικής Σκηνής να πραγματοποιηθούν την 8η Μαρτίου, γιατί είναι η ημέρα γενεθλίων του Κ.Καραμανλή 'κι είναι μεγάλη γιορτή' για την οικογένεια τους. Αυτοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι

Α, μπα? είπε...

θράσος, ΜΑ ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ!
winnie πες τα πες τα εγώ δεν είμαι καλή σ'αυτά, βράζω από μέσα μου
αλλά θέλω να προσθέσω στα συνθήματα το εξής καταπληκτικό που είναι του Αστέρα Εξαρχείων και πάρντον μάι φρέντς:

"όταν κάνω μπάνιο
τ'αρχίδι μου ζαρώνει
μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι"

winnie είπε...

Μπαλόνι μου, ζούμε όντως πρωτόγνωρες μέρες... Αυτό με το ήλιον, τέλειο!

Αλεπού, μόνη μου τα λέω, μόνη μου τ'ακούω, νομίζω ώρες-ώρες...

Τι λες τώρα, ρε Θράσο; Είπε ο Λιάπης τέτοιο πράγμα; Μα πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί δεν βρίσκεται κανείς να τους ξεφωνήσει τη στιγμή που τα λένε;

Α, μπα? μου, κι εγώ βράζω, και αισθάνομαι και τελείως μαλάκας μ' αυτά που τους επιτρέπουμε να ξεστομίζουν...

Το σύνθημα θα το χαρακτήριζα εμπνευσμένο!

tsok είπε...

Σύνθημα που είδα σε τοίχο στην πανεπιστημίου προχτέ:
remember remember the 6th of december σε στένσιλ με τη μουσούδα από το v for vendetta (πα' νε πει οι ανάρχες διαβάζουν moore). Πολύ με άρεσε... και πιο κάτω πάλι σε στένσιλ τη φωτο του χαμένου πιτσιρικά να χαμογελά. Αυτό δε μ'άρεσε τόσο, γιατί μ' έκανε να κλάψω...Σκατά.

winnie είπε...

Tsok, για να πούμε και κάτι άσχετο, το V for Vendeta δε μου άρεσε καθόλου, ήθελα όλη την ώρα να πλακώσω τη Νάταλι Πόρτμαν στο ξύλο, μου κανε τα νεύρα κρόσια με τη σπαστική ψευτοβρετανική προφορά της, και γενικά μου φάνηκε πολύ φτιαχτό και αφελές. Σκέφτομαι ότι μπορεί να πρέπει να του δώσω άλλη μια ευκαιρία.

Α, μπα? είπε...

μη του δώσεις, καλά σου φάνηκε

winnie είπε...

Λες ε; Έχω μια τάση να αμφισβητώ την πρώτη μου εντυπωση, όταν είναι πολλοί και καλοί αυτοί που διαφωνούν μαζί μου. Αλλά ήταν πραγματικά αφόρητο!

tsok είπε...

OK μη χαλάμε τις καρδιές μας!
Διάβασε το κόμικ που μαμεί και δέρνει. Πάντως στην ταινία παίζει και ο Stephen Fry και ο Stephen Rea και τα γράδα του όσο να το πεις ανεβαίνουν...
(Για την Κα. Πόρτμαν επίτρεψέ μου να διαφωνώ, νομίζω όμως ότι η άποψή μου δεν είναι αντικειμενική..)

winnie είπε...

Σιγά μην κάτσουμε να σκάσουμε για τη Βεντέτα! Ρε Tsok, η Νάταλι Πόρτμαν; Όμορφη είναι, ΟΚ, αλλά η Σκάρλετ, ας πούμε, είναι και πιο όμορφη και πολύ λιγότερο σπαστικιά!

Thems είπε...

Το ύφος "ΠΑΡ' ΤΟ" του παιδιού και η χίπισσα δίπλα είναι όλα τα λεφτά. Άλλες εποχές.