Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η Ρωμιοσύνη



Εχτές στο Ηρώδειο, συναυλία του Θεοδωράκη για τα εκατό χρόνια του Ρίτσου. Το θέατρο γεμάτο, οι θεατές σε καλή διάθεση, τραγουδάνε, κρατάνε το ρυθμό με παλαμάκια, συγκινούνται όταν ο Θεοδωράκης υποβασταζόμενος φτάνει από τον θώκο κοντά στη σκηνή (δεν άντεξε να κάνει όλο το δρόμο που χρειαζόταν για να ανέβει επάνω) και τραγουδάει μερικούς στίχους από το Όταν σφίγγουν το χέρι, σηκώνονται όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν, είναι ευγενέστατοι όταν φεύγουν, ευχαριστούν και καληνυχτίζουν τους ταξιθέτες.

Και όταν φεύγουν, μιλάμε για τεσσεράμισι χιλιάδες κόσμο, αφήνουν πίσω τους ένα τοπίο σπαρμένο με άδεια μπουκαλάκια νερό, πεταμένα εισιτήρια, τσόφλια από φιστίκια (!), φλάιερ για μελλοντικές παραστάσεις, χαρτομάντιλα, ένα απέραντο σκουπιδαριό.

Τη Ρωμιοσύνη λοιπόν μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει θυμάται ότι σίγουρα θα υπάρχουν καθαρίστριες να μαζέψουν τη βρωμιά της, πετιέται αποξαρχής και σηκώνεται και φεύγει πολύ ευχαριστημένη από τον εαυτό της που είναι τόσο καλλιεργημένη.

Η Ρωμιοσύνη αισθάνεται πολύ περήφανη για το Ηρώδειό της και προφανώς έχει το δικαίωμα, ως Ρωμιοσύνη, να το καταντάει χωματερή, μιας και θα το καθαρίσουν οι αλλοδαπές (ως επί το πλείστον) καθαρίστριες, που όταν εμείς χτίζαμε Ηρώδεια αυτές μαζεύανε από κάτω βελανίδια, οπότε πρέπει να 'ναι κι ευχαριστημένες που τις αφήνουμε να μαζέψουν τώρα και τα σκουπίδια μας.

Στη φωτό το Ηρώδειο στα μέσα του 19ου αιώνα, από τη Βικιπαίδεια.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και να σκεφτείς ότι δεν είναι καν δικό μας το Ηρώδειο, αλλά δημιούργημα των ρωμαίων κατακτητών.

αχ, ωραία τα χώνεις!

winnie είπε...

Αχ, βρε Krot, τίποτα δεν σου έμαθε η ελληνοχριστιανική παιδεία; Ποιος έδωσε τα φώτα του στους Ρωμαίους για να φτιάξουνε "πολιτισμό"; Οι Έλληνες! Άρα και το Ηρώδειο είναι ελληνικό (όπως και η Μακεδονία και η φέτα)!

tsok είπε...

η εκδίκηση της γυφτιάς:
έχετε δει φίλοι μου κότα (ναι ναι κότα) στην επίδαυρο να ανεβαίνει στο κοίλον με το δεκάποντο και τη στενή τη φούστα; ούτε οι αρσιβαρίστες στο αρασέ τέτοιο ζόρι λέμε. Τί τα λένε οι έρμοι οι αρχαιολόγοι να μην επιβαρύνουμε τα γαμημένα τα μάρμαρα, τί τ' ανακοινώνει ο έρμος ο κωστάλας από τα μεγάφωνα, τί τα λένε τα έρμα τα εσιτήρια, εκεί η κιουρία. Γιατί σου λέει αν δε βάλω το manolo στο αρχαίο το θέατρο να δω στάιν πού θα το βάλω, στη σταν'? Άι σιχτίρ μαντάμ. Ψάξε ψάξε, θα βρεις κι άλλες χρήσεις για το δεκάποντο (όπως επίσης και για το κινητό κύριέ μου που - ω! του θαύματος - ξέχασες να κλείσεις παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προαναφερθέντος κωστάλα).
Για πες, η συναυλία καλή; Δεν πάω συχνά ηρώδειο αλλά μου έχει μείνει πριν μερικά χρόνια συναυλία Λιλιπούπολης που το "χοντρό μπιζέλι" έκανε 3-4 μπιζ, ενώ στο τελευταίο (μπιζ του μπιζελίου that is) ήταν όλο το ηρώδειο στο πόδι και τραγουδούσε συνοδεία παλαμακίων. Super!

winnie είπε...

Καλά, εχτές να δεις πόσες φοράγανε στιλέτο... Μιλάμε για ζώα.

Η συναυλία λίγο στημένη και καθωσπρέπει, η Νένα Βενετσάνου όπως πάντα απίστευτη. Ο Μπάσης επίσης ήτανε πολύ καλός, την Καλλιόπη Βέτα την ψιλοβαρέθηκα και ο γιος του Χατζή τραγουδάει σαν τον πατέρα του που εμένα μου κάνει τα νεύρα τσατάλια.

Ήταν πολύ συγκινητικός ο Θεοδωράκης, είχα την αίσθηση ότι ήταν η τελευταία φορά που τον έβλεπα, κι ελπίζω πραγματικά να μην είναι έτσι.

Η συναυλία της Λιλιπούπολης πρέπει να ήταν τέλεια!

Ανώνυμος είπε...

ε, ναι, τι να μας πουν κι οι Ρωμαίοι για πολιτισμό.
Βάλε εκεί το δεκάποντο να δείξεις τι εστί πολιτισμός. Άσε και το πλαστικό μπυκαλάκι μετά στο μάρμαρο, ο πολιτισμός πλέον είναι πλαστικός και τα μάρμαρα ανήκουν στο παρελθόν.

άει σιχτίρ!

χμμμμ!!! είπε...

"Καντινες. Κατι για το δρομο. Σαντουιτσ, αναψυκτικα, εμφιαλωμενο λαλον υδωρ."
Κ.Δημουλα.

Misirlou Oubliez είπε...

Πολυ στεναχωρηθηκα για τον κυριο Μικη. Μα πολυ.

winnie είπε...

Ντάξει, ο Μίκης ήταν μάλλον χάλια, αλλά ζωηρούλης, όσο μπορούσε δηλαδή.