Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Αρία φυλή



Από τότε που γύρισα στην Αθήνα έχω δει όλη την τηλεόραση που δεν είχα δει εδώ και δύο χρόνια. Η ανεργία έχει πολύ βαριές παρενέργειες.

Τα πρωινάδικα-μεσημεριανάδικα-απογευματινάδικα τα κοιτάω με τον ήχο χαμηλωμένο (είπαμε να βλέπουμε τηλεόραση, όχι να καταλήξουμε στο τρελάδικο) και σκέφτομαι συνέχεια ότι όλοι αυτοί οι τύποι πληρώνονται, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, λεφτά που εσείς κι εγώ δεν θα δούμε ποτέ στη ζωή μας. Και δεν μιλάω μόνο για τους «σταρ», τον Αρναούτογλου, την Τατιάνα, την Άννα Μπορώ Δρούζα, μιλάω και για τους άλλους, τους πανελίστες, τους «δημοσιογράφους», τις γλάστρες, τους «κριτικούς κινηματογράφου», τις μαγείρισσες. Όλοι αυτοί παίρνουν λεφτά που εμείς πρέπει να δουλέψουμε δυο-τρεις μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) για να βγάλουμε.

Και γιατί; Για να λένε μαλακίες. Για να κάνουν πράγματα που αν τα έκαναν σε άλλες χώρες θα έπαιρναν πόδι από την τηλεόραση so fast their head would spin.

Προχτές, στην εκπομπή του Σεργουλόπουλου και της Μπακοδήμου, δείχνουν φωτογραφίες των σταρ του Χόλιγουντ στις οποίες είναι πανέμορφες και φωτογραφίες τους στις οποίες είναι χάλια.

Δείχνουν την Τάιρα Μπανκς σε μια διαφήμιση, πανέμορφη, λαχταριστή. Μετά δείχνουν την Τάιρα Μπανκς σε φωτό από τα παρασκήνια κάποιας επίδειξης, άβαφτη, με μια παράξενη γκριμάτσα στο πρόσωπο. ΟΚ μέχρι εδώ, το κάνατε το φοβερά έξυπνο point που κανείς δεν έχει ποτέ ξανασκεφτεί, συγχαρητήρια.

Και μετά, και μετά, για ένα δευτερόλεπτο, πέφτει επάνω στη φωτό της Τάιρα με τη γκριμάτσα η φωτογραφία ενός πιθήκου! Και μένω με το στόμα ανοιχτό.

Τη μεγαλύτερη προσβολή που μπορεί να υποστεί ένας μαύρος άνθρωπος, αυτό που μόνο οι πιο σιχαμένοι, τελειωμένοι ρατσιστές, τα πιο αηδιαστικά ανθρωποειδή θα τολμούσαν να σκεφτούν (και σε άλλες χώρες δε θα τολμούσαν να το πουν σε πανεθνικό δίκτυο γιατί θα τους σερβίρανε μεταξύ άλλων μια αγωγή για προσβολή προσωπικότητας που θα ‘τανε όλη δικιά τους) μου το πετάει εμένα στη μούρη η Μπακοδήμου!

Και σίγουρα η Τάιρα δε θα το μάθει ποτέ, αλλά εγώ αναρωτιέμαι: Πόσοι μαύροι συμπολίτες μας έβλεπαν εκείνη τη στιγμή τηλεόραση; Πόσα παιδιά, μαύρα ή λευκά; Ποιος θα τους απαντήσει, ποιος θα μπορέσει να τους εξηγήσει τι ήταν αυτό που είδαν; Πώς θα αισθανόταν η κόρη της φίλης μου που είναι απ’ το Ζαΐρ βλέποντας μια μαύρη γυναίκα να παρομοιάζεται με μαϊμού;

Και γι’ αυτό το πράγμα η Μπακοδήμου και ο Σεργουλόπουλος παίρνουν λεφτά, επαναλαμβάνω, λεφτά που κανείς από μας δεν θα βγάλει πιθανότατα σε όλη του τη ζωή. Αλλά ίσως τους αδικώ. Φαντάζομαι πως δεν θα θεωρούν εαυτούς ρατσιστές, ούτε αρία φυλή. Φαντάζομαι πως θα πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα τα ζώα -τηλεοπτικά και μη- είναι ίσα (απλώς μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα).

6 σχόλια:

Θράσος είπε...

όταν εκνευρίζεσαι σε λατρεύω

winnie είπε...

Χαχαχαχαχα! Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

eisai edo dipla kai den exeis parei oute ena tilefono?

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Δίκιο έχεις βρε Γουίνι!
Και να φανταστείς πως κάποτε τους συμπαθούσα λίγο αυτούς!

Α, μπα? είπε...

ωχ! με κάνεις να αναρωτιέμαι για δικά μου ανάλογα λάθη

winnie είπε...

Τι ανάλογα λάθη έχεις κάνει εσύ, αμπά μου; Δε θυμάμαι κάτι ανάλογο.