Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Μπομπ Ρος - Η Απειλή


Μια από τις πιο αστείες εκπομπές και ταυτόχρονα το καλύτερο υπνωτικό της ελληνικής τηλεόρασης είναι ο μακαρίτης ο Μπομπ Ρος με την εκπληκτική άφρο κουάφ, που κάνει για πάντα μαθήματα ζωγραφικής στην Ετ3 κάθε μεσημέρι κατά τις 4, μεταγλωτισμένος.

Οι πίνακές του είναι τελείως του τύπου τοπίο που το αγοράζεις στο αντίστοιχο Μοναστηράκι απανταχού γης, του βάζεις χρυσοποίκιλτη κορνίζα και το κρεμάς δίπλα στον γέρο με το τσιμπούκι και τον κεντητό σταυρό με την κορδέλα που τυλίγεται γύρω του και γράφει ΙΝΒΙ.

Στους πίνακες του Μπομπ Ρος "ζουν" ευτυχισμένοι βράχοι, χαρούμενα σύννεφα και το φόρτε του, που είναι τα δέντρα, τα οποία έχουν απαραιτήτως τουλάχιστον ένα φίλο. Η τεχνική του είναι αξιοθαύμαστη αλλά το αποτέλεσμα είναι στάνταρ το ίδιο, ανεξάρτητα από το θέμα, και είναι βασικά αυτό:



Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί στο Facebook έφτιαξαν (ελληνικό) γκρουπ διαμαρτυρίας για την ύπαρξη της εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, με τίτλο "Μπομπ Ρος Αντικουλτούρα στην Ελλάδα".

Αντιγράφω από την περιγραφή του γκρουπ: "Μια πολιτισμική απειλή εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση τους τελευταίους μήνες [σ.σ. η εκπομπή παίζει τουλάχιστον δυο χρόνια] προβάλλοντας ως τέχνη την μανιέρα (τεχνική). Πρέπει να σταματήσουν να προβάλλονται τέτοιου είδους εκπομπές και ειδικά στην ΕΤ.

Η αμερικάνικη προπαγάνδα συνεχίζει την δουλειά της μια χαρά προσελκύοντας χιλιάδες οπαδούς [σ.σ. χιλιάδες οι οπαδοί του Μπομπ Ρος! Σε λίγο θα κατακτήσουμε τον κόσμο! Cue το σατανικό γέλιο!] κάθε μέρα.

Η ελληνική πραγματικότητα στο θέμα της παιδείας και της γενικής γνώσης κατέχει δυστυχώς ένα τραγικά μικρό ποσοστό. Δεν είμαστε μυημένοι στην καλή κουλτούρα και αυτό συνεπάγετε στο ότι είμαστε εύκολα θύματα του Big Brother, Fame Story, So you thing you can dance, Bob Ross κτλ [σ.σ. Μα να μη σκεφτεί ο καλλιτέχνης να κάνει την εκπομπή ριάλιτι; Μαλακία του, θα ήταν ακόμα πιο συναρπαστική].

Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να μας κατακλύζουν τέτοιου είδους πρότυπα και το επιτρέπουμε με την υψηλή τηλεθέαση [σ.σ. Έχει υψηλή τηλεθέαση η Ετ3; Και μάλιστα ο Μπομπ Ρος; Μα εγώ δεν έχω καν μηχανάκι AGB!]". Οι υπογραμμίσεις δικές μου.

Θεέ μου, φύλαγέ μας από τους ηλίθιους κι από την έλλειψη χιούμορ τους.

Υ.Γ. Εκτός αν είναι πλάκα. Λέτε να είναι πλάκα; Αν είναι, είναι brilliant και the joke's on me.

7 σχόλια:

tsok είπε...

μπλε του κοβαλτίου και καφέ βαν ντάικ!!!!

winnie είπε...

Ναιαιαιαι!!!! Ευτυχισμένα δέντρα, χαρούμενοι βράχοι, τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν καλλιτέχνη;

Α, μπα? είπε...

Αχ δεν είμαστε καλά...κοίτα που βλέπουν εχθρούς μερικοί

και μη χειρότερα, βάζουν τον ανθρωπάκο στα ίδια με το big brother?

Φαντάζομαι μια εκπομπή με εισαγωγή στον κονστρουκτιβισμό θα είχε μεγάλη πέραση

winnie είπε...

Απλά διαπιστώνουμε γι' άλλη μια φορά ότι, όπως είχε πει κι ο Αϊνστάιν, δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για το πρώτο.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά έχετε τρελαθεί εντελώς η εκπομπή ωθεί τον κόσμο στην τέχνη έστω και κατά τον τρόπο τον οποίο λέτε και συμφωνώ μαζί σας αλλά όχι και να κοπεί η εκπομπή αυτή και να μείνουν τα τέρατα που βλέπουμε κάθε μέρα.Συνετιστείτε.

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα με κάνεις (Γ)ουίνι;
Τι άλλο θ' ακούσουμε; (Ή μάλλον θα διαβάσουμε)
Οι δημιουργίες του τουλάχιστον είναι όμορφες, κάτι που επιτέλους διαφέρει από τις σύγχρονες παπα..ές που μας "διατίθενται" εν αφθονία στην εποχή μας.
(Βλέπε τις σκουριές στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ονομάζουν έργα τέχνης, τα κτίρια-κουτιά που ζούμε όπου η ευθεία κυριαρχεί, τα κάθε λογής σκουπίδια - συνθήματα στους τοίχους φανατικών οπαδών-αρνιών των "αθλητικών" ομάδων, κτλ.)
Επιτέλους μία εκπομπή τέχνης στην τηλεόραση. Δε με χαλάει το ότι είναι αμερικάνικη. Με χαλάει το ότι το κράτος μου δεν έχει εισάγει την τέχνη στα σχολεία. (Και μιλάω για όμορφη τέχνη και όχι τις άσχημες πα..ριές που πωλούν για τέχνη οι εχθροί του μυαλού μας).

Μπούλης. είπε...

Το κουάφ τι είναι;