Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Μερικές σκέψεις για την Εύη Τσέκου



Η «35χρονη» δίνει σήμερα συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο λόγος της είναι τόσο συγκροτημένος, τόσο δομημένος, που φαίνεται σαν να δόθηκε γραπτά η συνέντευξη, αν και δεν το λέει πουθενά. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Τη λυπάμαι. Είναι έξι μήνες στη φυλακή. Απ’ ό,τι λένε διάφοροι δικηγόροι, η προφυλάκισή της δεν στέκει με τίποτα. Και η απάντησή της στην ερώτηση πώς περνάει στη φυλακή με τάραξε.

* Πώς περνάτε στη φυλακή;

- Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Η συνειδητοποίηση ότι η ελευθερία, μαζί με την υγεία, είναι τα πολυτιμότερα αγαθά, γίνεται αυτομάτως, με το πρώτο σοκ που παθαίνεις όταν περάσεις το κατώφλι της εσωτερικής κιγκλίδας και αντικρίσεις τον διάδρομο με τα κελιά και τους θαλάμους. [...] Πρόκειται στην ουσία για μια συμπυκνωμένη μικρογραφία του έξω κόσμου, αλλά με πολλές πλευρές ανεστραμμένες, με αμέτρητους παραλογισμούς, αντιφατικότητες και οξύμωρα σχήματα. Χρειάζονται ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα για να κατορθώσει κανείς να σταθεί όρθιος και να επεξεργαστεί με υπομονή και σθένος όσα υποχρεούται να βιώσει. Στάθηκα πραγματικά τυχερή με τις δύο εξαιρετικές κυρίες με τις οποίες έχω μοιραστεί διαδοχικά το κελί, και στις οποίες χρωστάω μια υποφερτή και αξιοπρεπή συμβίωση σε ένα κελί 2
x
3 τ.μ. [...] Πρέπει να σημειώσω ότι έχω συναντήσει ενδιαφέρον και θετική διάθεση, τόσο από τη διεύθυνση της φυλακής όσο και από στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, της οποίας προΐσταται αξιόλογη κοινωνιολόγος. Και οφείλω ακόμη να πω ότι ο καινούριος αρχιφύλακας έχει αυξημένη αίσθηση καθήκοντος για την εύρυθμη λειτουργία της φυλακής. Βιώνω, λοιπόν, ένα σκληρό καθημερινό πρόγραμμα περιορισμών και απαγορεύσεων ανάμεσα σε κάγκελα και χωρίς την ανάσα του ανοιχτού ορίζοντα...

Με τάραξε η ανάγκη της να μας πει πόσο καλός είναι ο καινούργιος αρχιφύλακας. Φαντάζομαι ότι είναι, αλλά εμένα αυτό με φόβισε. Μάλλον η φαντασία μου καλπάζει.

Αλλά δεν τη λυπάμαι και τόσο.

Όχι επειδή φέρεται να εκβίαζε τον Ζαχόπουλο. Χέστηκα για τον Ζαχόπουλο. Το πρόβλημά μου δεν είναι ούτε ότι τον εκβίαζε ούτε ότι τράβηξε βίντεο το σεξ για να έχει υλικό. Θέλω να πω, και βέβαια όλα αυτά είναι επιλήψιμα, αλλά το πρόβλημα ξεκινάει πιο πίσω. Από την αρχή. Από τη στιγμή που άρχισε να πηδιέται μαζί του για να εξασφαλίσει τη θεσούλα της. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Και δε θέλω ν’ ακούσω για την άτιμη κοινωνία που αφήνει τους σπουδαγμένους νέους άνεργους και τους ρίχνει στην ανάγκη του ενός και του άλλου. Η Τσέκου αποφάσισε να πηδηχτεί με έναν σιχαμένο άνθρωπο (και δεν εννοώ εμφανισιακά) για να εξασφαλίσει μια μόνιμη θεσούλα στο Δημόσιο. Δεν τον ερωτεύτηκε, δεν την καύλωσε, δεν το έκανε για το excitement μιας παράνομης σχέσης, όχι. Για μια θεσούλα. Στο Δημόσιο.

Η «35χρονη» δεν είναι μόνο θύμα των πελατειακών σχέσεων με την εξουσία που συντηρούν αυτό το κράτος από την ίδρυσή του, είναι και θύτης. Είναι αυτή που αποφάσισε να του κάτσει. Είναι αυτή που ακόμα και τώρα λέει ανερυθρίαστα ότι πηδήχτηκε μαζί του και τον τράβηξε βίντεο για να του θυμίσει ότι έπρεπε να κρατήσει τις υποσχέσεις του. Είναι αυτή που έκανε την επιλογή. Και φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν την ίδια επιλογή, απλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο στραβά όσο πήγαν στην περίπτωση της Τσέκου και δεν το μαθαίνει το Πανελλήνιο.

Αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι που όταν βρεθούν μπροστά σ’ αυτό το δίλημμα διαλέγουν τον άλλο δρόμο. Και για μένα αυτοί είναι που μετράνε. Αυτοί για τους οποίους δεν μαθαίνουμε ποτέ πώς τα έβγαλαν πέρα όταν χάθηκε η μόνιμη θεσούλα στο Δημόσιο. Αυτοί που αντιστάθηκαν, που πίστεψαν πώς δεν άξιζε τον κόπο, που δεν το άντεχε η συνείδησή τους, στο κάτω κάτω.

Γι’ αυτό η Τσέκου, παράτυπα προφυλακισμένη, καθώς λένε, και τη συμπονώ γι’ αυτό, δεν είναι απλώς μια καημένη κοπέλα, μόνη μέσα σ’ έναν κυκεώνα πολιτικών σκανδάλων, εκβιασμών, βρομιάς και χυδαιότητας. Είναι κι αυτή μέρος της χυδαιότητας. Μεγάλο μέρος.

2 σχόλια:

tsok είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί μου winnie μου. Το "σύστημα" δεν είναι ούτε εξωγήινο ούτε απρόσωπο ούτε λειτουργεί ερήμην ημών. Όλοι μας το υπηρετούμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και η διαφορά μας εστιάζεται ακριβώς στο πόσο τελικά σκύβεις το κεφάλι ή προσπαθείς να το κρατήσεις όσο πιο ψηλά γίνεται... καλή σου μέρα (και καλό διάβασμα!)

winnie είπε...

Καλώς το! Όχι ότι είναι τίποτα καινούργιο αυτά που λέω, αλλά μερικές φορές πρέπει να θυμόμαστε τα αυτονόητα. Με τσάντισε η συνένετευξή της, κυρίως γιατί λέει ότι τον τράβηξε βίντεο "απλώς" για να του θυμίσει τις υποσχέσεις του. Δηλαδή δεν τον εκβίαζε η damsel in distress, "απλώς" τον εκβίαζε!