Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Ζιγκ ζαγκ στο Ιράν


Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου. Προφανώς η Έρση Σωτηροπούλου είναι ο Μαρκήσιος ντε Σαντ και ο Λάρι Φλιντ ταυτόχρονα, αφού, σύμφωνα με την απόφαση του Δημήτριου Γαβαλά, του δικαστή που διέταξε την προσωρινή απόσυρσή του από τις σχολικές βιβλιοθήκες, το βιβλίο της, "όπως προκύπτει από μία απλή ανάγνωσή του, περιέχει σαφώς κείμενα πορνογραφικά και χυδαία, κείμενα που βρίθουν από βωμολοχίες και αισχρές εκφράσεις. Τα κείμενα του βιβλίου αυτού δεν έχουν σχέση με τη λογοτεχνία αλλά με την πορνογραφία". Ενδιαφέρον ακούγεται. Μάλλον ήρθε η ώρα να το διαβάσω.
Ο δικαστής Ντρεντ συνεχίζει: "Υπάρχουν έντυπα και έγκριτες εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα, που ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων δεν περιέχουν σχεδόν ποτέ άσεμνες φωτογραφίες, με κείμενα πορνογραφικά και χυδαία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εφημερίδες «ΕΣΤΙΑ» και «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» οι οποίες στα κείμενά τους, ουδέποτε πορνογραφικές εκφράσεις ούτε αισχρές φωτογραφίες που διεγείρουν το γεννετήσιο ένστικτο" (η λάθος στίξη και οι ασυνταξίες είναι αυθεντικές).
Και περνάμε στο πόσο καλά ήταν τα πράγματα πριν από σαράντα χρόνια, μόλις ένα χρόνο μετά την "Επανάσταση της 21ης Απριλίου":
"Κάποτε στην Ελλάδα, πριν από σαράντα χρόνια, με το «εφάπαξ» αγόραζες σπίτι, σήμερα δεν αγοράζεις ούτε την πόρτα του σπιτιού, και σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε το εφάπαξ, αυτό είναι πρόοδος; Κάποτε στην Ελλάδα είχε 80% δάσος, σήμερα έχουν καεί ολόκληρα πανέμορφα δάση όπως της Πεντέλης, του Ταίναρου, της Ολυμπίας, του Γράμμου και είναι σήμερα καμμένες εκτάσεις, αυτό είναι πρόοδος; Κάποτε οι περισσότεροι νέοι πήγαιναν στην Εκκλησία, για να πλησιάσουν την αλήθεια, η οποία δεν είναι ιδεολογία, ή οποιαδήποτε άλλη αντίληψη, αλλά αλήθεια, φως και ζωή είναι μόνον ο Κύριος Ημών Ιησούς ΧΡΙΣΤΟΣ, σήμερα η νεολαία καταλήγει στα αναμορφωτήρια και σαπίζει από την χρήση των ναρκωτικών αυτό είναι πρόοδος;".
Και για το τέλος σας άφησα το καλύτερο: "Κάποτε η γυναίκα ασχολείτο κυρίως με την ανατροφή των παιδιών της σήμερα διαπαιδαγωγούν και ανατρέφουν τα παιδιά οι γκουβερνάντες και οι
beisiter. Αυτό είναι πρόοδος; Κάποτε οι σύζυγοι δεν χώριζαν μολονότι υπήρχαν σοβαροί λόγοι, σήμερα χωρίζουν με το παραμικρό και χωρίς ουσιαστική αιτία. Αυτό είναι πρόοδος; Κάποτε τα παιδιά έτρωγαν σπιτικό φαγητό, τώρα τρώνε επιβλαβή έτοιμα και πλαστικά φαγητά. Αυτό είναι πρόοδος;" (και πάλι η στίξη και τα λάθη είναι του ιδίου, σόρι, είμαι διορθώτρια και δεν μπορώ ν' αντισταθώ). Αυτό είναι. Μέσα σε σαράντα μόλις χρόνια, τα ελληνόπουλα από τη φασολάδα και το "Προς την Νίκην" έπεσαν στα χάμπουργκερ και την Έρση Σωτηροπούλου. Και βέβαια, ποιος φταίει για όλα αυτά; ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ! Σςςςςς, σιγά, η πατρίδα κοιμάται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: