Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Αγγελικό και μαύρο φως

O λογαριασμός για να βοηθήσουμε την Κωνσταντίνα Κούνεβα.
5012 019021 277
Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA



Ο γνωστός κουκουλοφόρος Κομαντάντε Μάρκος μας μιλάει (ναι, σε μας!) και μάλιστα στα ελληνικά: «Συντρόφισσα, σύντροφε. Εξεγερμένη Ελλάδα. Εμείς, οι πιο μικροί, από αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε χαιρετάμε. Δέξου το σεβασμό μας και το θαυμασμό μας γι’ αυτό που σκέφτεσαι και κάνεις. Από μακριά μαθαίνουμε από εσένα. Ευχαριστούμε». Και συνεχίζει στα ισπανικά: «Ελπίζω να μην είπα καμιά μαλακία!» (για τα ελληνικά του). Δεν υπάρχουν λόγια.




Κι άλλο παιδί. 21 χρονών. Όχι νεκρό αυτή τη φορά, αλλά σχεδόν. Ποιος οπλίζει το χέρι του παρακράτους; Ή μάλλον, ποιος τόσα χρόνια αρνείται να το αφοπλίσει; Ευτυχισμένο το σωτήριον έτος 1966; Τρόμος και αθλιότητα.




Οι συνήθεις ύποπτοι. Εκτός από την απόλυτη φρίκη του να ζεις στην Παλαιστίνη (πόσοι έχουν μείνει πια να σκοτωθούν σ’ αυτή την κόλαση;), υπάρχει και η φρίκη του να ζεις στο Ισραήλ και να ‘σαι άνθρωπος.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.
Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.
Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια
αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες
μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα
αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται στην νύχτα του πολέμου
έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω απ΄τις οβίδες.
Δεν έχεις καιρό
δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

(Τάσος Λειβαδίτης)


Και για το τέλος... Η ζωή συνεχίζεται. Δίχως να κοιτάζει τη δικιά σου μελαγχολία. Ευτυχώς.


«Τρία μικρά παιδιά από τη Γερμανία φαίνεται πως ζήλεψαν τη δόξα του παιδικού ήρωα Τομ Σόγιερ.

Κουρασμένα από το μακρύ, βαρύ χειμώνα, τα τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι ηλικίας μόλις 7, 6 και 5 ετών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να ζήσουν στην... Αφρική, όμως το όνειρό τους δεν έγινε πραγματικότητα αφού κατάφεραν να φτάσουν μόνο μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης τους.

Το αγόρι και το μεγαλύτερο κορίτσι σκόπευαν μάλιστα να... παντρευτούν στην Αφρική. Πήραν μαζί τους τη μικρότερη αδελφή του κοριτσιού για να παραστεί ως... μάρτυρας στο γάμο τους. Νωρίς το πρωί της Πρωτοχρονιάς έφυγαν από το σπίτι τους στο Ανόβερο, όπου ζούσαν όλοι μαζί, με τον πατέρα του αγοριού και τη μητέρα των κοριτσιών, την ώρα που οι δύο ενήλικοι κοιμόντουσαν.

"Τα παιδιά ήθελαν να κάνουν κάτι πραγματικά ιδιαίτερο για την Πρωτοχρονιά. Τα είχαν σχεδιάσει όλα. Είχαν μαζί τους τρεις βαλίτσες γεμάτες με τρόφιμα, μαγιό, γυαλιά ηλίου, ακόμη και ένα φουσκωτό στρώμα", είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Χόλγκερ Γιούρεσκο.

Τα παιδιά πήραν το τραμ και έφτασαν μέχρι τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Την ώρα όμως που θα επιβιβάζονταν στο τρένο για να πάνε στο αεροδρόμιο, τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί.

"Είπαν ότι ήθελαν να πάνε στην Αφρική επειδή εκεί είναι ωραία και ζεστά", πρόσθεσε ο Γιούρεσκο. Το αγόρι είχε παλιότερα επισκεφθεί την Ιταλία και έπεισε το κορίτσι ότι στην Αφρική θα κάνει ακόμη περισσότερη ζέστη.

Οι αστυνομικοί διαβεβαίωσαν τα παιδιά ότι δεν θα μπορούσαν να πάνε στην Αφρική χωρίς χρήματα και εισιτήρια. Έτσι, αντί για ταξίδι με το αεροπλάνο τα πήγαν μια βόλτα με το περιπολικό μέχρι το αστυνομικό τμήμα προτού τα παραδώσουν στους γονείς τους».

Η είδηση από τον ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: